HOUSE IN MELBOURNE by Architects EAT


Very nice project in Melbourne, Australia designed by Architects EAT. This extension was done at the back of an existing house. The Idea was to break the typical layout of a classic house where the spaces are around the circulation space creating a dark and obvious corridor with lots of doors.

The result of this project are big, open spaces that not only open towards the backyard but they also have a central yard bringing in lots of natural light and cross ventilation. Very nice!

Elm & Willow House

Elm & Willow House

From Architects:
This project involves restoration and alteration to the existing Edwardian house, and the demolition and construction at the rear for a new addition. The transparency and openness of the new part is a deliberate counterpoint to the introverted Edwardian house with its dark central corridor. Our intention was to create an “Inside is outside is inside” environment, where inside and outside spaces were interchangeable elements. The project evokes a certain reference to the Farnsworth House by Mies van der Rohe, and many courtyard houses in Melbourne by McGlashan and Everist.

The two mature Elm and Willow became the constraints to the project. They informed the arrangement of our new addition, and together with passive solar orientation the result is a U-shaped plan enclosing a north-facing courtyard.

The structure is suspended over the ground to avoid damaging the critical root zones of the two trees. The concrete floor and roof slabs are meticulously detailed, with significant input from our structural engineer, to appear and feel light, floaty and airy, a dialectic relationship between weight and material. This quality is enhanced by a skeletal structure of “skin and bones”, in which the non load-bearing glass sliding windows become a mere breathing skin between occupants and the outside world.

Internal planning strategies were devoted to the spatial hierarchy, in an interplay of inner and outer, and sequence of spaces. The link between the old and new is merged into the layering of spaces where inside and outside becomes one – the transparency of the borders separating interior and exterior allows the eye to perceive other elements that create the spatial order: fences, trees, stones, woods, clouds and borrowed landscape.

The addition has a passive ventilation system, whereby louver windows promote cross ventilation. The building materials specified are non-toxic and from renewable resources. The concrete structure provides thermal masses to the house with the slabs further insulated to minimise heat loss. All glazing are double-glazed to provide comfort to the interior, and the deciduous trees provide essential shading to the house during summer. Energy and water-saving fittings have been used throughout, and rain water is harvested for use in the gardens. A new carport with grid-connect solar power panels is in the design process.

It was a total of 3 years from the first meeting with the clients to the day they moved back into the house, during which the construction took 18 months, the client found passions in designing his gardens and their first child was born. It is a house for enjoyment, living in landscape with the family, and appreciation of tranquillity, intimacy and sanctuary – which were our original brief.

Credits:

Project: ELM & Willow House
Architects: Architects EAT
Location: Melbourne, Australia
Project Team: Albert Mo, James Coombe, Eid Goh
Structural Engineer: R. Bliem & Associates
Building Surveyor: Building Strategies
Builder: Sargant Construction
Landscaper: Heath Landscape
Project Area: 278 sqm
Photographs: Earl Carter & James Coombe
All images from Architects Eat

via http://plusmood.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: